Oleh ResepiMama
Kategori: Resipi Ringkas, Kit MakananMasa Penyediaan: Jam Minit
Hidangan: Orang
Petang-petang macam ni makan pulut sekaya memang best. Resepi pulut sekaya legend dari orang lama
PULUT SEKAYA
Bahan-bahan
Lapisan Bawah
1 cawan pulut
santan sama paras dengan pulut bukan sama banyak
1 s/t garam
2 sudu gula
*kalau jenis suka pulut yg tebal boleh lebihkan pulut
Lapisan Atas
5 biji telur
1 sudu tepung gandum (tak nak letak pon tak pa sebab tujuan dia nak bagi keras sedikit bila lepas masak senang nak potong)
1 s/t garam
3/4 cawan gula, ikut tahap manis masing-masing
Sedikit serbuk kulit kayu manis, dalam setengah cubit (tak nak letak pon tak pa)
Santan 2 cawan
10-15 helai daun pandan
*mula-mula blend santan dengan daun pandan, tapih dan perah lepas tu blend semua bahan.
Cara Memasak
1.Basuh pulut bersih-bersih
2.Masukkan santan letakkan garam dan gula.
3.Kukuskan sehingga pulut masak.
4.Gaul dan tekankan pulut yang telah masak tadi supaya mampat dan cantik.
5.Tuangkan bahan-bahan lapisan atas yg telah diblend ke atas lapisan pulut yg telah dimampatkan
6.Kukus semula sehingga lapisan atas masak (cara nak tahu dah masak atau belum,cucuk guna garfu)
*Sejukkan sebelum dipotong*
*saya menggunakan saiz loyang 22cm
*nak lemak berkrim guna santan kelapa asli, saya guna sebiji kelapa untuk resepi ni
Selamat mencuba sangat sedap sangat lemak... ๐๐
bingung pulang kerja tidak tahu mau mengerjakan apa
ReplyDeleteayo di tunggu apa lagi segera bergabung dengan kami
di i/o/n/n/q/q kami tunggu lo ^^